Initiatiestage

De initiatiestage vormt voor alle nieuwe leden de instap in onze vereniging. Zoals de naam al doet vermoeden maken de cursisten in deze stage kennis met het eeuwenoude ambacht van het boekbinden. De band die in deze stage wordt aangeboden is in feite een eenvoudige bandzetter met ronde rug. Dit wil zeggen dat het boekblok en de band aparte constructies zijn, die in de laatste stap tot een geheel worden verlijmd.

Voor de start van de initiatiestage is er ook nog onze workshop basistechnieken. Deze workshop is bedoeld om iedereen alvast wat basiskennis bij te brengen alvorens van wal te steken. In deze sessies staan we kort stil bij de geschiedenis van het boekbinden, verschillende bindtechnieken, materialenkennis, een rondleiding door het machinepark en enkele basistechnieken. Deelname aan deze infosessie is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

Inschrijven of nog vragen? Neem dan contact op met het secretariaat.

Wat breng je best zelf mee?

 

  • Een geschikt boek. Let er op dat het boek bestaat uit katernen (dubbelgevouwen pakjes papier, die in de vouw genaaid zijn tot een boek). Dus zeker geen paperback, die meestal bestaan uit losse bladen die aan de rug niet genaaid maar gelijmd zijn. Mocht je geen geschikt boek hebben, kunnen we je steeds een leuk boek in losse katernen ter beschikking stellen.

  • Een (hobby)scalpel is onmisbaar. Veel scherper en preciezer dan een schaar of een Stanley mesje. Mocht je hier niet over beschikken bieden wij je een scalpel aan met 5 vervangmesjes aan 5 euro.

  • Een schaar: voor het groffere snijwerk en om je naaigaren af te knippen.

  • Een vouwbeen. Voor de boekbinder een onmisbaar instrument. Gebruik het om gelijmde oppervlakken glad te strijken, vouwen mooi scherp te maken, de rugversteviging aan te strijken, of nog zo veel meer.

  • Een metalen liniaal: de boekbinder moet precies werken. Meten is daarom dus ook weten. Zorg er voor dat je een liniaal koopt waarvan de nul ook meteen het uiteinde van je liniaal is. Dit werkt in de meeste gevallen makkelijker.

  • De boekbinder werkt veel met lijm. Breng dus zeker een lijmborstel mee!

  • In het verlengde daar van: lijm blijft wel eens aan de vingers kleven: enkele vodden komen dus zeker van pas!