Iedereen kent het wel: een goed boek dat je al ontelbare keren gelezen hebt, maar dat erg te lijden heeft gehad onder het veelvuldig beduimelen. Of misschien een reeks tijdschriften die nogal slordig in je boekenkast stof liggen te vangen. Wij bieden de oplossing! Bij de Brabantse Boekbindersgilde zit je gebeiteld om zelf, op je eigen tempo, te leren boekbinden en dit onder begeleiding van ervaren boekbinders.

‚Äč

De Brabantse Boekbindersgilde werd in 1985 boven de doopvont gehouden, nadat de toenmalige directeur van het CC Strombeek enkele drukbezochte cursussen boekbinden had ingericht. Door de grote interesse uit vele hoeken werd besloten om een meer permanente omkadering te voorzien. Sindsdien heeft onze gilde haar vaste stek in de kelders van het CC Strombeek. Gedurende meer dan dertig jaar bouwde onze gilde een uniek systeem uit, dat iedereen in staat stelt om op zijn eigen tempo de fijne kneepjes van het nobele ambacht der boekbinderij onder de knie te krijgen. Onze werking is daarom gestoeld op drie pijlers:

 

 

STAGES

Tijdens onze stages bind je een boek in van A tot Z, onder begeleiding van een ervaren lesgever. Daarbij heb je de keuze uit verschillende bindmethoden, gaande van de klassieke boekband, zoals de lederen Franse bans, tot meer moderne interpretaties van het boek, zoals de Jean De Gonet binding. Alle gebruikte materialen zijn daarenboven in de prijs inbegrepen.

WORKSHOPS

De workshops behandelen specifieke deelaspecten van het boekbinden, die vaak bij verschillende bindtechnieken kunnen worden toegepast. Zo leer je bijvoorbeeldzelf kapitaalbandjes besteken of marmerpapier maken. Ander dan de stages zijn de workshops doorgaans gratis.

VRIJ ATELIER

Tijdens de vrije atelierwerking kan je geheel zelfstandig aan de slag in ons goed geëquipeerde atelier. Alle toestellen en instrumenten staan geheel tot je beschikking. Daarenboven biedt het vrije atelier de uitgelezen mogelijkheid om met je collega's van gedachten te wisselen en hun goede raad te vragen.