top of page

Workshops

Tijdens de workshops wordt ingezoomd op specifieke technieken die verband houden met het boekbinden. Doorgaans zijn dit technieken die op verschillende boekbanden kunnen worden toegepast, zoals de workshop kapitaalbandjes naaien, de workshop papier marmeren, de workshop schutbladen maken of de workshop marmertechnieken. Anderzijds kunnen tijdens de workshops ook bepaalde kartonnagetechnieken worden aangeleerd, zoals de boekendoos, het foedraal, het Japans Wikkelfoedraal (Shiho Chitsu) of de gekende map met elastieken. Workshops kunnen uiteraard ook een introductie zijn in een bepaalde bindtechniek, die door de aard van de binding op een eenvoudige en beknopte manier kunnen worden aangeleerd, zoals de Japanse binding, de Koptische binding of de garenloze binding (Lumbeck). Het bestuur streeft er ook hier naar om elk jaar een gevarieerd aanbod aan haar leden aan te bieden.

In de regel zijn workshops gratis, al kan er in sommige gevallen een kleine meerkost voor de gebruikte materialen in rekening gebracht worden. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar het secretariaat.

Lumbeck

Iedereen kent het wel: een stapeltje losse papieren, een cursus, een handleiding of misschien wel een eindwerk? Met de workshop Lumbeck maak je van dit wanordelijke stapeltje een mooi ingebonden boek.

Kapitaalbandjes

Tijdens deze workshop leer je zelf een kapitaal te besteken op je boek. Deze eeuwenoude techniek zorgt niet enkel voor een prachtige afwerking van je boek, maar biedt ook extra stevigheid aan kop en staart van je boek.

Papier marmeren

Marmeren is een techniek die zich in de zeventiende eeuw in Europa verspreidde vanuit Azië en het Midden Oosten. Verf wordt aangebracht op een gelatineuze drager, waar vervolgens het papier wordt opgelegd. Een prachtig effect!

Koptische Band

De Koptische band werd door de Egyptische Kopten ontwikkeld in de tweede eeuw na Christus. Het resultaat is een elegante, lijmloze binding, waarbij het naaigaren voor een decoratieve kettingsteek op de rug zorgt. De platten worden in een beweging met het boekblok meegenaaid.

Vergulden

Een boek is niet compleet zonder een titel op de rug. Eén van de meest gangbare manieren om dit te bereiken is goudopdruk. Na het volgen van deze workshop hebben zethaken, losse letters, filets en fleurons geen geheimen meer voor jou!

Restauratie

Het echte restauratiewerk van oude, dure drukken, laat je beter over aan de specialisten, die er vaak vele jaren voor gestudeerd hebben. Maar ook minder kostbare boeken hoef je niet per se opnieuw in te binden. Het kleinere restauratiewerk voor beginners.

bottom of page