top of page

Stages

De stages die onze gilde organiseert vormen de basis van onze werking. Het doel van de stages is om de leden vertrouwd te maken met de basis van specifieke bindmethoden. De Brabantse Boekbindersgilde streeft er naar om een zo breed mogelijk scala aan stages aan te bieden waar alle boekbinders hun gading in kunnen vinden. Zo is er niet enkel ruimte voor de klassieke bindmethoden, zoals de Bradel, de spitselband en de Franse Band, maar ook meer moderne bindwijzen zoals een band in Jean De Gonet-stijl, een Gekruiste Structuurbinding of een Vlinderband. Aangezien een jaar maar 365 dagen telt, staan sommige stages niet elk jaar op de agenda. Het bestuur tracht, in samenspraak met de leden, verschillende stages en workshops op regelmatige basis aan bod te laten komen.

Het vertrekpunt voor elk nieuw lid is steeds de initiatiatiestage, die steevast doorgaat in oktober. Van daar uit staat het iedereen vrij om zijn eigen weg te banen en uit te maken welke stages zijn of haar interesse wegdragen en welke bindtechnieken voor hem of haar minder interessant zijn. Voor de Franse band is het wel vereist om eerst de stage Bradel gevolgd te hebben.

De Brabantse Boekbindersgilde draagt democratische prijzen hoog in het vaandel. 

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende stages die wij je te bieden hebben.

Stages
Initiatiestage

De initiatiestage legt de basis voor alle verdere stages en is dus het beginpunt voor al onze nieuwe cursisten. Een eenvoudige binding op linten met een ronde rug.

Bradel

De Bradelbinding biedt net dat beetje meer. Een boek genaaid op touwen, dat voorzien wordt van een stijlvolle kneep. Net als de Initiatieband gaat het hier om een bandzetter.

Franse Band

Voor velen hét summum van de boekbinderij. Deze stijlvolle, klassieke band wordt genaaid op touwen, die vervolgens door de platten geregen worden. Een lederen band met valse ribben.

Jean De Gonet

Deze Moderne boekband werd ontwikkeld door de Franse meester-boekbinder Jean De Gonet. Een stijlvolle band met zichtbare binding die veel ruimte laat voor de eigen creativiteit.
 

Japanse Band

Een eeuwenoude binding uit het verre Oosten. Ideaal om losse bladen op een mooie en elegante manier in te binden zonder lijm. Wij bieden een variatie aan waarbij het boek van een harde kaft wordt voorzien.

Spitselband

Deze binding gaat terug tot de zestiende eeuw en wordt vaak ook de 'Hollands Band' genoemd. De katernen worden genaaid op perkamenten spitsels, die vervolgens ook door de perkamenten bekleding worden geregen.

Perkamenten Band

De perkamenten band is in feite een Bradel die wordt voorzien van een in perkament bekleedde band, volgens de methode die door de Nederlandse meester-boekbinder Edgard Claes werd ontwikkeld. Ideaal om met perkament te leren werken.

Secret Belgian Binding

De moderne binding is in vele opzichten een buitenbeentje. In deze moderne binding worden eerst de platten en de rug aan elkaar genaaid, waarna de katernen op deze naaisels worden bevestigd. Een methode met eindeloze variaties!

Gekruiste Structuurband

Een moderne lijmloze binding, met zichtbare naaisels en soepele kaft. De katernen worden rechtstreeks op de rug genaaid, waarna deze naailinten vervolgens tot een mooie band verweven worden. Ideaal voor niet al te zware boeken.

bottom of page